out of office

NU SKA VI STRAX DRA TILL SIESTA! I HÄSSLEHOLM, SÅ DET ÄR 'OUT OF OFFICE' SOM GÄLLER TILLS PÅ SÖNDAG (EFTER P-FESTEN!)!!


Tisdag v22

1) Backträning är/känns effektivt!
Fick en sån där dålig emma-har-dålig-koll-på-hur-kass-kondition-hon-har-och-lägger-upp-lite-för-hårda-pass-för-sig-själv-idé idag igen. Det är mkt bättre när jag tränar med någon annan, då blir det mer lagoma pass! Idag fick jag nämligen för mig att jag skulle springa backe. 2x5 backar (upp på baksidan av sundspärlan) blev det. Jisses vad jobbigt!! Flåsade som en varm hund och hade nog lite mjölksyra i benen med, var länge sen =) Sen skulle man ju lyckas jogga hem därifrån med, det gick inte fort... Menmen, får se hur benen känns imorgon, om de är okej så var det ju inte för hårt! Efteråt kändes det bra iaf, man hade ju verkligen tagit i, saknar sån (typ friidrotts-/sprint-) träning!

2) Om man har bra "kollegor" så är det lättare att göra saker tillsammans än att göra det själv
Det här håller sakta på att gå in i mitt huvud efter att ha jobbat med duktiga personer nu i skolan och med nollningen och allt.. På gymnasiet och tidigare vande man ju sig lite vid att det alltid var åtminstone någon i gruppen som det var lättare att göra jobbet för redan från början istället för att låta dem göra det och sen fixa det själv... Men nu börjar man inse att det faktiskt går att dela på jobbet OCH det blir bra! En härlig insikt som nog blir jätteviktig i arbetslivet, för där kan man inte göra allt själv. Närmast får jag ju hoppas på ett härligt team på Kreta och sen att jag hittar ett gott gäng att ha som studiesocialt utskott 09/10  =)

3) Djur och barn sprider energi
Man ska ju vara med folk som sprider energi sägs det ju, och det är ju barn och djur som främst gör det på sitt härliga naiva sätt! Var ute och traskade med Crille och hans boxer Vera i Pålsjö förut, himla roligt! Vi sprang rung och gömde grejer och typ körde dragkamp med Vera och allt möjligt... Sånt gör man ju inte om man bara är "vuxna" som är ute, det är ju jättetrevligt det med (inget illa om vanliga promenader alltså haha!), men en hund får ju en att röra på sig så mkt mer och på olika sätt... Värst motionsverktyget, ger både motivation och krav på att man ska ut och röra på sig! Kanon! Ska dock inte ha varken djur eller barn på lääääääänge, men man kan ju ha de till låns ibland, typ på en barnklubb =)


söta Ebba och Molle far runt i vattet och på stranden vid kallbadhuset

Måndag v22

1) Ju mer man har att göra desto mer hinner man med
Man blir ju så mkt mer effektiv när man har mkt saker att göra! Planering, nerskärning av onödig tid på facebook och sånt... På något sätt räcker ju tiden alltid precis till för hur mkt man ska göra, oavsett hur mkt detta är. Så jag ska nog sluta stressa och börja...bara göra saker helt enkelt!

2) Ju mer man har att göra desto bättre mår man
Vilken härlig dag det här har varit! Upp vid sju (trött som jagvetintevad) - jogg - handledning för projektarbetet - jobba med projektarbetet - fika - möte novischeriet - ringt sponsorer - typ lunch - skrivit projektarbete - möte HSF - volleyboll. Underbart! Har vart en kul dag där man liksom kan vara nöjd med vad man har hunnit göra, och man är liksom trött och nöjd med dagen nu =) Så min teori är att jag kommer sova jättegott och vakna tokutvilad imorrn, återstår att se om det stämmer.

3) Man kan göra toast på frallor
Bara man lägger utsidorna mot varandra så blir det rätt bra! (studenthushållning, jag skulle kunna skriva en bok om det tror jag =P)


otoastade frallor men ändå god frukost i gamla lägenheten, födelsedagen i höstas faktiskt =)

Söndag v21

1) Ovana aktiviteter ger träningsvärk
Asså detta är lite pinsamt, men jag har fortfarande helt sjuklig träningsvärk sen stiletto run i fredags! Har hittat någon ny muskel, liksom mellan höftböjarmuskeln och de vanliga framlårsmusklerna... Dessutom har jag galet ont i liksom nederdelen av revbenen... Tyvärr kan jag ju inte skylla på något annat än mina två sextiometerslopp! Eller jo, jag skyller på klackarna. Har ju aldrig haft på mig sådär höga skor förut, och så skulle man springa i dem! Så jag är inte alls otränad, mina muskler är bara inte vana vid klackskolöpning =P

2) Pedagogik är SÅ viktigt
En väl förklarad företeelse, kanske visuellt visad eller att man får prova på själv, kommer man ihåg så himla mkt längre!! Till exempel fick vi häromdan frågan på en föreläsning varför vi har årstider... Gästföreläsaren från Tycho Brahemuseet på Ven ville nämligen visa att folk i allmänhet inte kunde så mkt om astronomi, och han verkar ha rätt - för ingen svarade (det är möjligt att folk inte orkade heller, så är det ju ofta..). Men det slutade med att jag (något motvilligt) sträckte upp handen och babblade på om jordaxelns lutning och hur det gjorde att solens strålar föll in annorlunda. Varför jag kunde det? För att någon begåvad lärare på mellanstadiet visade oss hur det gick till genom att låta en elev lysa med en ficklampa (solen..) och en annan springa runt med en fotboll (jorden..) medan läraren berättade. Sjukt bra!

3) Man ska inte ta folk för givet
Alla kommer inte alltid finnas där. Ta vara på dem du uppskattar!


varning för träningsvärk!

Lördag v21

1) Förintelsen var för hemsk för att förstås...
Familjen var i Auschwitz i förra veckan, och visade kort nu när de var på besök... Fy fan säger jag bara. Bara av att se bilderna blir man ju lätt illamående, och man kan liksom inte förstå det! Bilder på långa rader med hus, och i varje rad efter rad med trevånings (!) våningssängar där det sov 2-3 personer i varje säng.... Det blir stört mycket folk! Och det var ju ändå bara dem som man "sparade" som arbetskraft.. Jag kan liksom inte föreställa mig hur de som arbetade där tänkte för att klara av arbetet.. När man tar emot ett tåg med människor, sorterar upp dem efter arbetare/ska dö, och inte ens skriver ner namnen på de som ska avrättas utan bara skickar in dem i gaskammaren?!?!! Jag kan bara inte förstå det! Men de måste ju ha varit sjukt duktiga, många trodde ju tydligen hur länge som helst att de bara var där tillfälligt och skulle få flytta till nya platser snart... Vissa köpte till och med en biljett, och transporterade sig i flera dagar för att komma till koncentrationslägren - bara för att de trodde att en bättre verklighet väntade dem. Undra vad de som jobbade där sa till dem? Någonstans borde de ju ha tappat hoppet, och genomskådat vad som höll på att hända? Eller så kanske man var tvungen att fortsätta hoppas för att överhuvudtaget överleva... Såg bilder på "badrummen" där flera tusen personer på 40 minuter två gånger om dagen skulle gå på toa (=en lång bänk med hål i), och fick höra beskrivet vad de fick att äta (kaffe på morgonen, sen jobb 10-12 timmar, sen lite soppa och bröd)... Totalt omänskligt! Måste åka till koncentrationslägren någon gång jag med, man kanske förstår lite mer då? En liten tröst är att det idag borde vara mycket svårare (i i-länderna...) att göra om alltsammans, eftersom informationen sprids på ett helt annat sätt än förut... Men ändå! Och jag vill inte ens veta hur mycket hemskt som händer runtom i världen fortfarande idag, saker som inte når ut till allmänheten utan sker bakom låsta dörrar...

2) Dagen efter behöver man salt och vatten!
Mådde sådär på lördagsförmiddagen när föräldrarna kom hit, men fick ju ändå hålla god min och trava runt på Sofiero (jättevackert för övrigt!).. Men sen köpte vi en påse lantchips på väg hem, så efter några nävar såna så var jag betydligt piggare och social =)

3) "Ju mer blåmärken desto bättre fest"
Underbart sms från Cecilia efter fredagens tackfest, så att man kan legitimera sina små misstag under roliga kvällar =) Då får jag ge kvällen 5 av 5 toasts, baserat på min "lårkaka på vaden" och "tidernas minsta blåtira" =P :


Klämdag? Fredag v21

kort inlägg idag, jag är mkt mkt trött och mor&far kommer hit alldeles för snart

1) Dialekter är roligt, faktiskt
Det måste ju va världens enklaste samtalsämne haha! Igår var det tjôt om'et, sen var det tal om'et ikväll och så.. Ja, det kommer ofta på tal helt enkelt!

2) Tävlingar e kul!
Kunde ju bara inte låta bli att ställa upp i Stiletto Run idag! Sjukt kul!

3) Om man organiserar bra så blir det bra =)
Himla trevligt ikväll, massa roligt tävlingar och nomineringar och utmaningar och allt möjligt.. Kul middag!

gonatt =) inga bilder idag =) nu ska jag nog lägga mig på soffan och somna till pistvakt, himla härligt haha!

Kristihimmelsfärdstorsdag

Är man student är man tyvärr inte ledig bara för att det råkar vara kristihimmelsfärdsafton, men det är fint väder så det får man ju njuta av iaf!! (när jag tänker efter har jag nog iofs aldrig varit ledig bara för att det är röd dag, men det kanske man blir om man får ett "riktigt" "vuxenjobb" i framtiden haha)

1) Något som är eko ska va hållbart
Är lite skadad av min utbildning här, det måste jag erkänna. Men jag kan bara inte respektera Blondinbella när hon sitter i Extraextra (såg ett gammalt avsnitt igårkväll, har hittat webversionen av kanal5 =) ) och säger att hon vill vara lite miljövänlig och producera och sälja kläder av (ekologisk bomull och) bambu! Vet hon var bambu växer? Och hur mycket utsläpp det blir av transporterna för att ta hit dem? Och tänker hon på under vilka omständigheter kläderna sedan produceras, är det hållbart för den lokala ekonomin där det produceras (antagligen i någon u-land) eller kommer pengarna gå till hennes shoppingkonto? Förlåt, men jag blir så upprörd! Kan inte folk tänka lite?! Eller är det bara jag som har blivit sådan av min utbildning nu? Isf är nog utbildningen bättre än vad jag tror, att man lär sig reflektera lite!!

2) Förutfattade meningar är svåra att ändra på
Om man tror något om någon är det jäkligt svårt att ändra på. Och om någon annan har förutfattade meningar om en själv får man ofta kämpa som en idiot för att få dem att ändra på dem, ibland går det knappt, och man orkar ju inte hålla på hur länge som helst för att få dem att ändra dem, då skiter man ju hellre i dem! Så man borde försöka vara mer öppen och tänka på att inte döma folk för fort....

3) Long Island Icetea är bara en vuxenvariant på häxblandning
Spana in receptet.... Enda skillnaden mot en häxblandning är väl att det är angivet mått?!

2 cl Vodka
2 cl Gin
2 cl Rom
2 cl Tequila
2 cl Cointreau
1/4 pressad citron
cola

Fyll drygt halva glaset med is.
Häll i Vodka, Gin, Rom, Tequila, Cointreau och citronjuicen.
Fyll upp med Coca Cola, rör om och garnera med en citronskiva.

kan säkert bli gott om man blandar den rätt, men i Jannes fyllevariant så var smaken mer lik... ja just det, häxa!

Onsdag v21

1) Studiebesök kan bli riktigt roliga
Det blir ju vad man gör det till! Idag har vi glidit runt på en tandemcykel runt hela (typ) Ven och kikat på massa turistattraktioner (t.ex. jättejättesöta killingar, de var nog min favorit, men en stor DISLIKE på killingkorven som fanns inne i butiken, sånt får ju en att vilja bli vegan eller nåt).. Om man hade gått in med inställningen att det skulle bli tråkigt hade man säkert fått det jättetrist och gått och tittat på alla torra sevärdheter (såna finns ju överallt).. Eller så kan man roa sig med att prova lekplatser, prata med folk som har anläggningar och njuta av det fina vädret =) Dessutom tycker jag att det är bra om man inte siktar in sig på att ta första möjliga transport hem, det blir trevligare om man slipper stressa......

2) Man kan inte göra negerbollar på olivolja
Även om kylskåpet är tomt kan man alltså inte göra vilka kompromisser som helst. Eller jo. Nja. Man kan ju hälla på lite extra kokos så känns inte olivsmaken! Men det är ändå inte att rekommendera....

3) Det är nice att ha en städad lägenhet
Idag har jag dammsugit bort havregrynen från golvet, dammat av fönsterbrädorna och moppat bort skofläckarna i hallen. Härligt, känns mkt roligare att komma hem när det är så fräscht! Borde ju lära mig att hålla ordning, det kanske kommer? Får kämpa lite =P Nu ska det vara fint tills på lördag när föräldrarna kommer hit iaf!!



ett av mina 102 foton från idag... söta fårfamiljen på ett café på Ven!

Tisdag v21

1) Man ser ofta bara toppen på isberget
Har vart på kåröverlämning idag! Känns jättejättekul, är väldigt förväntansfull inför hösten! Dock kommer det nog inte bli riktigt lika glassigt som jag har tänkt mig med att ordna events och så, utan fokus också på studiemiljön och "vanligt" kårarbete som att ta tillvara på studenternas intresse osv. osv... Såna saker är ju mkt tråkigare, för dem ser man inte lika mkt! Det är ju roligare att jobba med något som resulterar i t.ex. ett event!

2) Det finns en jäkla massa organisationer
LU, LUS, KUL, LEK, JK, ING, SMEK, HSF, CHSK, CH............... Bombade har vi blivit idag! Men en del verkar riktigt trevligt, t.ex. HelsingborgsStudentForum (HSF) dit jag ska på torsdag och träffa alla som är engagerade i studentstyrelser i Helsingborg och diskutera hur vi kan få en bättre studentstad, samtidigt som vi käkar lite go gratismat =)

3) Man flyr inte på cykel från ett bankrån
Helt seriöst, det är ju patetiskt.
http://hd.se/helsingborg/2009/05/19/raan-mot-handelsbanken/


det finns mycket mer under ytan än vad man ser vid första anblicken!

Måndag v21

1) Att välja är både lyxigt och jobbigt
Man ska ju egentligen inte alls klaga när man får välja på flera roliga saker.. Men ändå! Man vill ju hinna med allt! Har just nu att välja på en utekväll i Köpenhamn på torsdag eller (kanske) en festival i Hässleholm nästa helg.. Hmm! Hur ska man prioritera liksom?

2) Det är alltid värt att försöka!
Det är ju när man inte försöker som man blir besviken på sig själv, inte när man gör sitt bästa men inte når ända fram... Dessutom kan man ju få bonusar som en highfive om man lyckas med en fin smash ;D

3) Vissa låttexter är så klockrena
Typ som Norges  Alexander (riktig sötnos för övrigt) Rybaks härliga vinnarlåt från Eurovision!

I'm in love with a fairytale, even though it hurts
'Cause I don't care if I loose my mind
I'm already cursed

Hur många har inte känt så liksom? Det är ju så lätt att man målar upp en bild för sig själv, och intalar sig själv att det är så det är i verkligheten... De är duktiga på att sätta ord på saker, de där låtskrivarna... En annan låt jag går runt och trallar på just nu är Almost unreal med Roxette, lite önsketänk sådär haha:

I do believe love came our way, and fate did arrange for us to meet.
I love when you do that hocus pocus to me.
The way that you touch, youve got the power to heal.
You give me that look, its almost unreal, its almost unreal.

Söt är den iaf!!


åå skidåkning...... har skickat in ansökan till JT Alpin nu iaf, så jag håller tummarna för det!

Söndag v20

1) Demens är hemskt.
Personen försvinner och det är bara ett skal kvar. Fy fan.

2) Skjut inte upp saker
Då kan man t.ex. komma hem till ett kök med havregryn på golvet som man inte orkade plocka upp häromdan, och det är såå onödigt!

3) Det är så kul att se fram emot saker!
Är ju ett litet planeringsfreak, och just nu står det så mkt kul i min kalender! Om 18 dagar är jag på väg mot Kreta, och innan det ska det hinnas med två tackfester, lite intro för kårjobbet i höst, en utflykt med skolan (som vi iofs ska skriva ett arbete på sen, men ändå), kanske en tur till köpenhamn, besök från föräldrarna, festival (i hässleholm eller på villan, det är liksom plan B haha)..... Åh vad bra man har det egentligen!



är det inte underbart att komma hem till ett välfyllt kylskåp? chilisås, ketchup, sweetchilisås, fanta, sprit, en liten svätt mjölk, olja, sylt, rödbetor.. nån som har middagsförslag på de ingredienserna!?

Varvetlördag v20

göteborgsvarvet ligger ju lite varmt om hjärtat, säger bara det.. svårt att släppa vissa såna grejer!

1) Avstånd bedöms olika på olika ställen
I Helsingborg är 3 km "långt". I Göteborg är 8-9 km "ganska kort". Synd att mina ben är inställda på HBG-kondition och iinte riktigt gillade uppförsbackarna på väg hem på cykeln idag...

2) Man ska fan inte ha lösenordet till sin partners mail e.d.
Det blir bara så jäkla fel. Har idag hört om 2 par som har haft större eller mindre problem bara för att den ena inte har kunnat låta bli att kika lite extra och därmed se saker som den inte borde ha sett (för att det inte spelade någon roll men ändå gjorde personen orolig eller så) vilket ledde till trassel. LÅT BLI DIN TJEJS/KILLES MAIL! för fan! Vet att det är svårt ibland, men då är det bättre att inte ha lösenordet!

3) Var i tid.
Man tjänar på det, och folk man möter uppskattar en mer. Om man inte kommer i tid kan man t.ex. få en tröja i storlek XL på stora varvet, eller en S på specialvarvet! Men framförallt är det relationerna som vårdas av att kolla på klockan och hellre vara lite för tidig än lite för sen!


ajja, håll tillgodo med förra årets bilder! här är det karin o linn som mumsar på mackor innan gbgvarvet -08!


Fredag v20

1) Om företag ska sponsra måste de tjäna på det på något sätt
Snackade med en kille som har pysslat mycket med sponsring idag och fick lite nya synvinklar.. Företaget måste ju vinna något på det, så har vi ju tänkt förut med.. Men vi har ju bara kommit på exponeringsmöjligheter! Det finns ju så mkt mer man kan göra - t.ex. hålla föreläsning för företagets anställda, hitta någon annan samarbetspartner (t.ex. HIF) som de kan få biljetter hos, ordna något arrangemang för dem...... Jag tänkte lite i de banorna först, men la fort ner det och tänkte att det inte är någon som vill ha det.. Men det är det tydligen!! Så vi kanske ska försöka sälja oss själva lite mer, och inte bara erbjuda företagen att visa upp sig, för det kan man ju förstå att de inte får ut så mkt av!

2) ÅÅÅ vad många/mycket det är man saknar!
Har två dagar fyllda av reunions nu! Jobbade på Special Göteborgsvarvet idag och träffade på jättejättemånga som jag har vart tränare för, deras assistenter och föräldrar, de två underbara ungdomarna som jag jobbade med förra sommaren och deras härliga föräldrar, och typ alla som sysslar med Special Olympics i hela gbgregionen.. Lite trist att inte det har större del i mitt liv nu! Men kanske något för framtiden? Special Olympics ska tydligen slås ihop med Svenska handikappsidrottsförbundet nu, där kanske man skulle slå sig in när man är klar i Helsingborg? Det är en sjukt bra organisation iaf, och folk som är inblandade är så jäkla positiva....

3) Jag tror årets två sommarplågor är här!

**Mojje - Var ligger landet där man böjer bananerna?
http://www.youtube.com/watch?v=0hmWB-dCCew
Sötaste texten på länge:

Vart ligger landet där man böjer bananerna,
är det samma land, där dom bor, indianerna.
Jag sitter här själv,
och funderar lite grann,
saknar min bror,
han som allting kan,
jag vill ju veta,
hur saker o ting går till,
om jag vore lika smart som han.
Vart ligger landet där man böjer bananerna,
är det samma land, där dom bor, indianerna.
Eller en Tarzan, svingar i lianerna,
vart ligger landet där man böjer bananerna.
Allting som växer, det dras mot ljuset,
som ger den näring, och tinar upp allt fruset.
Bananen den växer i klasor i träd,
hungrar efter solen,det gör den med.
Den sträcker sig upp emot himmelens fröjd,
De e de svar du får, jag hoppas du är nöjd.
Bananen dras mot solen, det är därför den är böjd.
Vart ligger landet där man böjer bananerna,
är det samma land, där dom bor, indianerna.
Eller en Tarzan, svingar i lianerna,
vart ligger landet där man böjer bananerna.
Tänk om bananerna var raka,
hur skulle då bananen smaka.
För det vore faktiskt inte lika kul,
om bananens fina skal inte var gult.
Vart ligger landet där man böjer bananerna,
är det samma land, där dom bor, indianerna.
Eller en Tarzan, svingar i lianerna,
vart ligger landet där man böjer bananerna.

**Cidinho& doca - Rap das armas  
http://www.youtube.com/watch?v=BpnN13We14s
Jag säger bara Parapapapapapapa Paparapapapapapa Paraapapapapapa kla que bum Parapapapapa!!!!
OJ vad vi kommer köra sönder denna i sommar och på nollningen i höst!!


Special Göteborgsvarvet 2008

Torsdag v20

1) Att vara KLAR är en go känsla!
Idag är hemtentan inlämnad! Äntligen! Sen återstår ju att se betyget, men det ger sig känns det som... Men så skönt att bara ha det gjort! Nu ska jag nog vara ledig ända tills jag kommer tillbaka till HBG på söndag (ångest att komma tillbaka till plugg OCH ostädad lägenhet, men det får jag väl ta då =P)! Gillar att göra listor där man kan bocka av när man har gjort saker, sjukt tillfredsställande!

2) Det är inte farligt att prata med folk....
Man är ju oftast så feg för att prata med folk.. Så nu när jag gick hem ikväll gjorde jag en deal med mig själv, att ifall killarna som gick bakom mig svängde på samma ställe så skulle jag prata med dem. Sagt och gjort, killarna svängde så jag vände mig om och började prata med dem. Jättetrevliga! Sen hade de lite svårt att förstå min småfulla snabbpratade göteborgska, men ändå =)

3) Ordvitsar är torrt men kul
Vem kan låta bli att tycka att det är roligt när nån har gladpack på huvudet, och nån annan frågar ytterligare nån annan varför och får svaret "för att han är glad och packad såklart"!?


äntligen inlämnat!!

Onsdag v20

1) "Klar" är ett relativt begrepp
Min hemtenta kan vara klar nu. Eller så kan jag fila på den massa massa till. It's all about ambition. Och det är faktiskt lite svårt att förstå hur mycket som krävs. Jag lär ju mig liksom inte mer för min egen skull av att sitta och fixa och trixa med meningarna, men det vore ju inte fel med ett högt betyg på detta heller. Hmm. En omgång till får tentan idag, och så lite imorgon. Lite diskussion med snälla Lena som har lovat att läsa den får det bli med, se om det är begripligt för någon annan än mig...

2) Learning by doing
Att göra någonting är nog det bästa sättet att lära sig något på. Visst, man ska väl ha universitetsstudierna i ryggen, men sen måste man få praktisera dem lite också! Var riktigt roligt att stå och hålla miniföredrag (3 st á 25 min tillsammans med Danne) på en gymnasieskola idag.. Känns som att man lär sig SÅ mkt på att verkligen få stå framför en grupp och prata, detta var ganska oförberett med, och att lära sig att få frågor och snabbt komma på ett svar på dem utan att bli nervös och så.. Ser fram emot att få jobba lite i sommar också, och sen tror jag att arbetet som studiesocialt ansvarig för kåren kommer bli givande nästa år med! Hoppas bara att jag hittar bra folk till mitt utskott, ska förhoppningsvis träffa gamla utskottet på måndag och se om jag kan få några av dem att stanna och jobba med mig även nästa år.. Hade vart en bra bas, eftersom jag inte alls vet hur det funkar just nu!

3) Man är inte yngre än vad man utger sig för att vara
Om du uppträder som att du är äldre än alla andra kommer du också bli uppfattad så, i stort sett oavsett hur gammal du ser ut eller hur gammal du faktiskt är. Sträck på ryggen, höj rösten och visa att du har koll på dina grejer så får du respekt och folk lyssnar på dig! Sedan kan man ju alltid understryka det med att ta på sig någorlunda "vuxna" kläder, en tröja som visar vilken organisation du kommer ifrån eller dylikt. Funkar lätt. Bästa exemplet är nog när jag som 14-15åring blev tillfrågad ifall jag bodde själv eller hos mina föräldrar. Kommer ihåg att jag blev hur överraskad som helst, och inte kunde förstå hur barnen kunde tro att jag var så gammal.. Men jag var ju deras ledare, och ledare tror man ju alltid är mycket äldre än en själv! Pratade med mamma om sånt här idag, och berättade för henne om en av alla härliga gamla gymnastiklärare jag har haft, som helt plötsligt tog uppehåll/sa upp sig och drog till Australien för att surfa! Mamma påminde mig då om att han antagligen inte var mycket äldre än vad jag är nu, och då blev det mycket mer förståeligt.. Jag hade ju inte bangat att dra till Australien liksom, inte så att man är för gammal eller har ett jobb som man känner att man bara MÅSTE hålla fast vid nu!



wiie det är bara 23 dagar kvar tills flytten till Kreta! läskigt men ooooo så spännande & roligt! säsongsliv, här kommer jag!

Tisdag v20

1) I en paj kan man lägga nästan vad som helst
**En matpaj kan innehålla det mesta, bara man toppar med äggstanning och ost.
**De enda kraven på en efterrättspaj är socker, smör och något gott innehåll. Sen är det bara att ha i mjöl, havregryn, kokos eller vad man nu har hemma! "Och hyst in i ugnen"...

2) Ord går att lekas med!
Lyssnade på Bengt Brunte Bondeblads "Bara Ben" (av galenskaparnas claes eriksson såklart, en stjärna) idag, ett kort utdrag: Betongen brusade brevid bilen... Behärskat bromsade Basker-Bosse bilen bakom bankbudets beiga buss. Bankbudet betraktade Basker-Bosse blygt. Basker-Bosse besvarade bankbudets blick. Bakom balkongbrokaden beskådade båda beundrarinnorna besöker.,,,,,, osv osv! Underbart, vilket språk! Man kanske kan använda lite sådant när man skriver hemtentor? Tänk vad överraskade lärarna skulle bli om man hade lämnat in en tenta med alla ord på samma bokstav, eller kanske på rim?! Det kanske är lite överdrivet, men lite ordkonster kan man nog få in, åtminstone går det ju att ordbajsa ihop några rader när man inte har något bättre att skriva!

3) Foton förevigar
Saker som man inte vill ska förevigas ska alltså inte fastna på foton! För foton kan lekas med, fixas till eller helt enkelt bara sparas trots att det verkligen inte borde sparas. Exempelvis fick jag en brysk påminnelse av karatefyllan i Bad Gastein när en kompis skickade över ett kort på en händelse som inte har hänt (för det man inte minns eller har valt att förtränga har aldrig hänt, så det så). Såna kort som man helst ska vill försvinna på sig själv, men som man vill spara på alla andra för att dra upp på möhippor, jämna-födelsedagskalas och sånt!


funkar att lägga vaniljsåsen direkt på rabarberpajen med =)

Måndag v20

1) Överstrykningspennor är rätt effektivt
Jag ska erkänna att jag någonstans långt inne i mig har haft lite svårt för folk som sitter och stryker över olika meningar i en text i olika färger efter något speciellt kodsystem. Men nu har jag förstått. Det är ju skiteffektivt ibland! Skulle inte använda det till att bara plugga in en text, men att som nu markera vilka delar av texten som hör till vilken fråga på hemtentan är sjukt bra!

2) Att skölja näsan med koksalt är naturligt men oeffektivt
Nu har jag försökt flera gånger, men tycker fortfarande att det händer mer när man använder vanlig nässpray + att det är såå mycket smidigare! Vanlig nässpray löser ju upp snuvan, koksaltlösningen försöker ju mest tvätta rent.. Och jag får det inte att funka! Så om inte min snuva går över ska jag nog smita in på apoteket och köpa en nässpray, men det ska jag inte berätta för min mamma =P

3) Det är nog fler som mår dåligt än man tror
Det är så hemsk när man hör hur vänner, vänners vänner, gamla bekanta eller till och med bekantas bekanta mår dåligt. När man inte får ihop vardagen. Folk som man liksom tror har det bra! Ibland kan man ju inte riktigt förstå hur det går till, till exempel när "barndomsbekanta" som man vet har haft en bra uppväxt och allt sånt där, helt plötsligt (vad det verkar som) får problem med någonting som så småningom leder till att man har problem med allt.
Man borde nog tänka på det mer innan man dömer folk och tycker att de beter sig konstigt på något sätt!!


äntligen har jag laddat in korten från i lördags! så här är två av mina schnygga mustasch&hatt-brudar!

bonus =)

såhär i hemtentetider när man gör ALLT man kan för att undvika pluggandet så blir det här ett extra inlägg! för när jag kom hem till helsingborg i förmiddags hade ju de 200 korten som jag beställde i förra veckan kommit. har det blivit något pluggat än idag? nej. däremot har jag nu två fina kollage på väggen i hallen =D ! temat är "roliga situationer", så varje bild har sin egen historia, lite exempel kommer tillsammans med bilder:


kollage nr 1 visar bl.a.:
**Alternativa påsk- och midsommarfiranden
**Hur man tar sig fram på ställen där det ter sig omöjligt
**Snygga poser
**Livsfarliga djur som jagar stackars människor
**Tävlingar och lekar som man går in för alldeles för hårt
**Att ledarna ofta är värre än deltagarna på läger
**Att de borde göra något åt Gladan
**Hur svårt något som verkar så lätt kan vara
**Hur glad man kan bli när rätt låt (eller person) vinner


på kollage nr 2 hittar vi bl.a.:
**"Titta vad full hon är, jag håller i henne så tar du kort"
**Partytrick som gör att man bränner sig I munnen
**Två pojkar på samma cykel
**Vad som händer om man jobbar på skistar för länge
**Efterfesttips

**Matlagnings-(anti-)tips
**Nakna överkroppar av olika anledningar
**Roliga skyltar som "Smalånd" och "high-five&lycka-till-skylten"
**Tidernas snyggaste sandslott


fan nu måste jag ju nästan plugga... har ju iofs lite gardiner som måste sys till och en resväska att packa upp..... NEJ nu får jag ta mig i kragen lite!! fråga tre: diskutera ekoturism med bakgrund i naturens historiska, kommersiella och moraliska bakgrund - här kommer jag!


Söndag v19

1) Man ska behålla sitt glada barnasinne!
Då spelar det ingen roll hur gammal man är, man kan umgås och ha kul ändå! Och man måste komma ihåg att inte ta allting på så blodigt allvar hela tiden =)

2) Ingefära är mkt starkare rå
Har petat i mig massa sånt läskigt nu för att få bukt med min förkylning, och fick idag för mig att käka lite rå ingefära. Jättestarkt!

3) Äldre är så intressanta
Har träffat världens bästa farfar idag. Han och andra äldre har så mycket intressant att berätta, bara man låter dem! Till exempel visade det sig idag att farfar var nere i Berlin när de höll på att riva muren. Coolt som fan!


blää för att äta rå!

Lördag v19

lite i efterskott!

1) Man blir aldrig vuxen hemma hos sina föräldrar
Inte jag iaf! Känner mig som 15 när jag är här... Lite sådär att man inte riktigt vill visa hur mycket man tar med sig och dricka, inte kan sova hos en kompis utan att höra av sig först (och då vara liite orolig för vad de kommer tycka) och man tassar på tå för att inte väcka någon när man kommer hem! Inget ont om mina föräldrar, de hade nog inte brytt sig egentligen, det är bara som jag själv reagerar!

2) Nefertiti är ett kalasuteställe ju!
Ett sjukt bra alternativ till de lite stroppigare klubbarna på avenyn! Skön stämning, kul blandning av folk...

3) Gatlamporna släcks kl 4.42 just nu
Viktig observation haha

pallar inte att ladda upp nåt kort nu, har 9,5 sidor hemtenta att skriva!

Fredag v19 special special

De värdefullaste råden när jag tog studenten fick jag från min friidrotts"rektor", utskrivet på två A4-ark som idag är ganska skrynkliga. Tänkte att jag ska skriva ut dem och rama in kanske, och då måste de ju in i datorn först, och då passar jag på att köra dem som dagens tredje (och jättelånga) visdom:

Ledstjärnor att ta med sig i livet:
**Om man bestämmer sig för att göra en sak, kan man lika gärna försöka göra den så bra som möjligt.
**Målet är ingenting, vägen är allt.
**Du själv kan påverka ditt liv, du är ansvarig för dina handlingar. Alltså är det upp till dig om du vill lyckas med dina målsättningar.
**Om folk i din närhet gör något bra, låt dem höra det då.
**Planering är inget negativt, snarare något som skapar trygghet och ger frihet att improvisera.
**Gör det du brinner för, idrott eller något annat, det är då man kan bli lycklig.
**Passion, kärlek och glädje är de bästa drivkrafterna i livet.
**Var alltid ärlig emot dig själv, säg rätt saker i ditt inre samtal.
**Du är unik, kom ihåg det, det finns ingen annan som du.
Lycka till. Palmas.

De som har rätten att glänsa
Vad är det som gör att vissa har rätten att glänsa? En del människor strålar det om. De är som om någon har tänkt en sol inom dem och de strålar av välbehag. De ser ut som om lyckan svept ett spö över dem och allt är toppen med dem och i deras liv och de upplever balans och njuter av sina liv helt och fullt...
Glädjen. En del människor har blivit som vältrimmade robotar, av allt de ska göra, hur de ska vara och alla krav som ställs på dem att de mest liknar välsmorda maskiner av något slag. Dessa människor har ofta fastnat i de rationella svarens värld. "Jo, men så här är det, så här måste det vara." Men, tänk om det inte är så - om inget är självklart och att idén om att vi människor måste fungera som centralstyrda maskiner för att få ett utrymme på arbetsplatsen eller i våra hem är absurd.
Många lever ett liv som inte är fullödigt. Ett liv som är enkelspårigt och berikande endast på ett enda plan och förgörande för alla andra plan. Vi lär oss att för att få självkänsla, så behöver vi identifiera oss med dem vi är, inte det vi gör. Hur undviker vi att hamna i den fällan, när vi varje dag på våra arbetsplatser ska leverera, ge mer, visa större resultat osv.? När är gränsen nådd för vad människan kan ge? När kommer människan komma på att hon är en människa först och främst och ingen maskin? "Okej, nu kanske jag är trött, men om jag tar en kopp kaffe till så blir det nog bra..." Vad har hänt med oss? Varför har den större mängden av oss slutat att glänsa, lysa och glädjas?
Värden som att glädja oss åt livet, varandra, njuta av lite god mat, njuta av tända ljus och ett mysigt hem eller en mysig famn att krypa in i - varöfr tror vi att vi måste klara oss utan det? Vi människor behöver kärlek, nu mer än någonsin tror jag. I detta resultatinriktade samhälle vi lever i - där vi sparkas ut ur samhället om vi inte levererar - där finns mycket lite utrymme för kärlek, omtanke och att njuta av livet.
Fundera på vad det är du prioriterar och vad du fokuserar dig på? Är det verkligen att må gott inom dig? Eller jagar du något annat?
I det långa loppet, när vägen tar slut i människoindustrifabriken - då står vi där tomma, hålögda och utbrända, det snurrar i hjärnan och alla måsten ligger och yrar i högar runtomkring oss. Kroppen värken och hjärtat känns tomt och ensamt där inne i bröstet. Många flyr in i festruktiva beteenden som att dricka för mycket, äta för mycket eller för litet, träna för mycket eller för litet, sova för mycket eller för litet, ta för mycket ansvar eller för litet ansvar. Gungan på lekplatsen har vägt över för länge sedan, vi sitter själva på den ena änden och undrar vart jämvikten tog vägen?
Du kan när som helst hoppa av det rusande godståg du sitter i och välja en ny livsstrategi, med mer kärlek, glädje och njutning. Det du kommer att komma ihåg när du sitter på kistlocket och är färdig att trilla i är; hur nära ditt hjärta du levt och den kärlek du gicit och den kärlek du fått uppleva.
Vi glömde oss själva - vi glömde balansen. Vi glömde att älska, vi glömde kärleken. Vi glömde att vi alltid har ett val - du kan välja att tända din intre sol - du kan välja glädjen. Du väljer, det finns alltid fler möjligheter än de som ligger närmast till hands.
Var rädd om dig det är du värd.

ojoj har svårt att hålla tårarna tillbaka när jag läser det här (varje gång!)... så tankvärt... mkt som man nog skulle tjäna på att tänka på i vardagen!!

Fredag v19

1) Det är tråkigare att va sjuk än att plugga
ÄNTLIGEN hittat nåt som jag skulle prioritera bort för läsandet! Tyvärr är det ju lite svårt att prioritera bort förkylning (och lite feber faktiskt, hade 38,2 så lite synd är det allt om mig på riktigt) =( Funderar på att dopa mig själv med panodil imorrn. Fick lära mig i skolan att feber är till för att bekämpa sjukdomar, men så kommer mamma doktor och säger att det inte alls är säkert. Så imorrn blir det panodil så jag kan gå till optikern, plugga (måste nog börja skriva imorrn!) och sen gå på Vekkys födelsedagsfest! Kanske får skippa utgång men förfesten ska jag klara av!

2) Utstrålningen gör så mkt!
Har sett Så Ska Det Låta i real-time (det finns ju TV här hos mina föräldrar!!) ikväll. Två ord: E-type suger. Har inte gillat honom förut och han steg absolut inte i mina ögon idag. Så trist. Så grå. Så o-sångkunnig (och det är ju ändå det som programmet går ut på). Tacka vet jag söt-musikalartisten som var med förra veckan. Hade han funnits i närheten hade nog båda jag och Mathilda gift oss med honom på en gång. Han utstålade en sån glädje!! Det var härligt att se!



        Tråk-Etype vs Söt-Peter Johansson


3) Kommer i ett eget inlägg, lite special-special/all-time-high sådär =)

Torsdag v19

1) Det är kul att bo tillsammans med någon
Ibland saknar man det faktiskt, även om jag älskar att bo själv med.. Men det har vart så trevligt idag att ha någon att äta lunch OCH middag med eller någon att glo på hockey som jag egentligen inte bryr mig om med när jag bara inte pallar att plugga mer... Då blir man ju mer motiverad att faktiskt plugga ordentligt när man gör det! Eller är det bara miljöombytet? Vete fan där. Men man får åtminstone lite dygnsrytm!

2) Att vara förkyld är jätteobehagligt!
Nån jäkel smittade ner mig på bussen igår! Inte sådär så man är sjuk så man ligger i sängen och glor på TV och bara väntar på att bli frisk, utan sådär störande sjuk så man inte bryr sig om det utan går runt och mår lite smådåligt hela tiden... Snuvig och ont i halsen och stel i kroppen och ömma ögon och OJ vad jag tyckte synd om mig själv nu trots att jag knappt är sjuk! Tyst med mig =P

3) Det är trevligt att spela spel
Måste börja göra det mer. Steg ett är kanske att skaffa mig ett spel? Eller lära mig kortspel?

loong time ago! typ 2005?! shit vad gammal man börjar bli!

Onsdag v19

1) Det är jobbigt när man hoppas för mkt
Fick inte nån av Lunds platser till Aussie nästa höst =/ Visste ju iofs att jag inte hade skrivit en särskilt bra ansökan, men man hoppas ju ändå..... Men det räckte alltså inte. Får ta tag i det igen till hösten och/eller våren, kanske se till att leta upp någonstans där man verkligen vill gå och där det finns riktigt bra kurser. Och skriva en ordentlig ansökan, kanske inte att "det finns inte så bra information om kurserna så jag vill läsa ungefär det här".
Men man hade ju ändå fått upp hoppet! "Tänk om..." liksom! Det är väl iofs bra, om man slutar hoppas så tror jag man går miste om mycket.. Hade en vän en gång som sa att han inte vågade hoppas på någonting för att han var så rädd för att bli besviken.. Det kan ju inte vara sunt?! Förhoppningarna och att se fram emot något är ju en stor del av själva upplevelsen! Så även om jag är lite besviken idag så får jag ta det ("som en man" eller vad brukar man säga?) och se till att göra det bättre nästa gång istället!!

2) Vissa chefer verkar inte bry sig jättemkt om hur det går för verksamheten..
Om man inte har någon vinning i det, varför ska man då bry sig om hur det går? Så verkar många tänka iaf! Jag är lite för mesig för det och är ju dessutom "jobbuppfostrad" på små företag där typ alla faktiskt har brytt sig om hur det har gått för verksamheten för att det påverkar dem. Men min "chef" på skolan (för studentambassadörsgrejen) verkar inte ha den inställningen och lovade bort några extra löntimmar mot att vi själva fixade iordning powerpointen till vårt gymnasieskolbesök i nästa vecka.. Tack tack säger jag =)

3) Tåg är till för att jobbas på, bussar för att sova
Hade ju då kanske vart taktiskt att ta tåget till GBG idag, men oj vad skönt det var att krypa ihop under jackan på två bakåtfällda säten på GoByBus (som för övrigt kändes mkt personligare när de hette Säfflebussen, men det nya namnet kanske är mer internationellt gångbart..?)..


haha fulkort på mig och helena som sover gott på väg till hemsedal dec -06

Tisdag v19

1) Blommor dör, kaktusar lever
Om man inte vattnar för lite så vattnar man för mycket. Kaktusar tål det mesta!

2) Man har fan inte roligare än man gör sig
Satt på trist trist trist föreläsning idag, slutade med att jag började smsa med lite gbg-folk (där sket det sig med "stänga in sig och bara plugga hela helgen") men framförallt med Emilia. Diskussionen gick från min träningsvärk till att hennes öron var irriterade av allt babbel till hans talfel till att han ändå ska fixa fika till Venexkursionen till ifall man ska sova över där till vad man kan hitta på för tema på konsultrapporten till nakna män till eko-nakna män till beställning på autogiro till hur man beter sig på konsert till att det är överskattat att gå "osniffad" till jobb/skola. Sjukt ologiskt. Sjukt roligt.

3) Man ska inte haka upp sig på detaljer
Se helheten! Vad är det viktiga? Vad spelar egentligen inte så stor roll?


nu är det dags att börja tagga upp sig, det är sällskapsresan 1/klassfest ikväll!

Måndag v19

1) När man är nervös eller full kommer ens sanna jag fram
Faktiskt ganska sant, för då tänker man sig inte för utan bara gör liksom! Var på kårens vårmöte och blev invald till studiesocialt ansvarig ( =D ), men då skulle man ju göra en liten presentation och svara på frågor med.. Presentationen gick bra, men sen fick jag frågan vilken typ av aktiviteter jag skulle vilja anordna.. Hjärtat slår snabbare, jag vet inte riktigt vad jag ska säga - så jag börjar babbla på. Pratade med en kompis efteråt och fick kommentaren "jodå, det gick väl bra, men du pratade sådär jättefort som du gör när du är full". Jaha ja, men det måste ju ändå betyda att jag har bättrat mig och inte pratar så fort i vanliga fall! Men ibland, då kommer mitt riktiga babbel fram =)

2) Barn får inte mjölksyra
Asså det var små barn som var med på Vårruset idag! Sprang om två tjejer i åttaårsåldern, efter nästan 4 km!! Så länge hade de legat före mig! Katastrof! Men, vi ursäktade oss med att barnen inte får mjölksyra och så utan bara springer på vilja. Det är skärpning som gäller, helst med en gång men framförallt sen efter sommaren, då ska det bli träningsrutiner (känns det som att jag har sagt det här förut?)! Målet är ett lopp i Åstorp 9/11, 7 eller 16,8 km, hade känts sjukt bra att våga gå på den långa sträckan! Finns det gym i Chania? Skulle ju behöva springa lite löpband isf liksom...

3) Blossom är för mycket
Hon speakade idag. Inte min typ av speaker.
"ÅÅÅ vad duktiga ni är tjejer, ni kan verkligen vara stolta över er själva idag". Innan vi hade startat.
"Nämen stackars dig, har du gjort illa knät". Under prisutdelningen för lottdragningen.
"Leverpastej, det är ju bara så gott". Bara för att pastejköket sponsrade.
Lägg av.
Jag ser hellre något som peppar, är lite saklig, ger lite information (till exempel så att folk står i rätt startgrupp) och så. Men det kanske bara är jag?


laget "Service Management - Hälsa", även om bara 2 av 6 går det =P

Onsdag-Söndag v18

jag och datorn har tagit ett litet break nu i några dagar, men nu är vi back on track igen =P

1) Som "offentlig person" måste man tänka på vad man säger
Till exempel bör en gymnasielärare inte säga till sin elev som han träffar på krogen att "Jag knullar såna som dig till frukost". Inte okej.

2) Det är ju såå härligt med fint väder!
Jag och Mathilda har inte gjort nåt "vettigt" nu när hon har varit här, utan bara hängt ute i solen och träffat härliga människor =) Finvädret gjorde också valborg till en kanondag!!

3) Man hinner få i sig mkt på 19 timmar
Valborg började kl 7.00 och slutade runt 2. Vi laddade med varsin ryggsäck med dricka, och det var nog bra det =) Fast vi kände oss ändå lite duktiga som inte drack upp riktigt allting utan fick med oss litegranna hem!

4) Man får göra det bästa av situationen
Även om det händer tråkiga saker så behöver man inte låta det ta ner ens goda humör ("ingen kan förstöra ditt humör utan din tillåtelse")! Blev stopp på motorvägen på väg hem från Lund i fredags när vi var trötta och jävliga... Men men, vi drog på musiken, hittade en ny vän (som egentligen var mer irriterad än vi eftersom han inte bara var trött utan hungrig också!) och provsmakade rapsen som växte i vägrenen. Himla trevligt! Men det var skönt när det började rulla så att man fick komma hem och byta om från kläderna som man hade haft på sig de senaste 1½ dygnet...

5) Det är lite kul att tjuvlyssna...
Både "tillåten" tjuvlyssning (i form av joels jätteroliga bok Tjuvlyssnat) och otillåten i kärnantrappan där det satt ett gäng gymnasiebimbos och pratade om sina i-landsproblem när vi låg där och solade!

6) Picknick är så mysigt
Ta med en korg med mat ut, så värt! T.ex. pastasallad, bulgursallad, grillning med olika grejer, tacos.... Mys!! Sen har jag en jättejättefin picknickkorg med, himla nöjd med den =)

7) Det är hett med killar i kostym
Det bara är så...

8) Vissa företagsledare är så vettiga!!
Var på sponsormöte i onsdags (skitfint kontor i en ombyggd lägenhet by the way), och han hade ju verkligen förstått hur viktigt det är att synas ordentligt! Härlig kille! Nu hoppas vi bara att han får igenom det ekonomimässigt och ringer snart och berättar att han vill bli huvudsponsor för introduktionsveckan =)

9) Det är så svårt att hålla kontakt med alla som man skulle vilja hålla kontakten med...
Ibland blir man påmind om folk som man saknar, typ när man stöter på dem i stadsparken i Lund =) Tänk vad många underbara människor som man har förlorat kontakten med! Från gymnasiet, Sälen, göteborgsfolk....

10) Vissa drömmar förstår man ju sig inte på
Drömde att jag bråkade med mina föräldrars granne för att hans barn (som inte finns) hade målat på vår brevlåda. Var är logiken i det? Eller är logiken att min hjärna inte är så logisk trots allt?

11) Att vara rak uppskattas
Måste bli bättre på det! Var hemma hos en tjej i torsdags som var kanon på det. Vi tänkte hälla upp en drink, och fick genast kommentaren "Jag ser helst att ni inte dricker inne på mitt rum, det blir så kletigt när man spiller och så". Kanonbra! Så skönt med någon som vågar säga vad de tycker! Mycket bättre så än att man inte säger något och blir sur! Sen att hon berättade varför hon tyckte så var ju en extra bonus.. Hon skulle nog bli en bra chef i framtiden!

12) Är det badväder redan?
Vissa tycker tydligen det, såg flera som vågade sig i det 12-13gradiga vattnet på gröningen i lördags!

13) Det funkar inte att alla är lediga samtidigt
Här i Helsingborg verkar alla (inklusive renhållningsarbetarna) varit lediga denna långhelgen. Det ser för jävligt ut. Lundensarna var duktigare på det och hade rekryterat en hög gymnasieungdomar som började städa redan på eftermiddagen i torsdags, innan skräpet hann börja sprida ut sig...

14) Det är skönt att ha saker som man inte är så rädd om
Saker som kan få tappas bort, gå sönder eller bli skitiga.. Man pallar ju inte att vara rädd om sina grejer jämt!

15) Man glömmer alltid något
Tyvärr lyckas man ju sällan få med sig allt som man ska ha.. I torsdags lyckades malin glömma spriten på bussen/knutpunken, och jag hade glömt minneskortet hemma. Men annars hade vi med allt! Och sprit gick att fixa ny, och jag fick en engångskamera så jag klarade mig jag med!



stoppet på motorvägen =) från vänster ser vi chrille a.k.a. kossan, vår nya vän klas och så vera, den bakfulla modellen!

RSS 2.0