Rapport

Tänkte att jag kanske ska skriva lite ordentligare vad som hände i söndags natt. Har änna vart lite förvirrad sen dess, och det känns konstigt och svårt att förklara vad som har hänt, men ännu konstigare och svårare att inte förklara...

01.15 - De flesta passagerare ligger och sover. Åke (busschaufför) får en indikation på instrumentpanelen och tittar bakåt i backspegeln, och ser flammor som kommer från undersidan av bussen. Tvärnitar och skriker åt alla att gå ut. Jag vaknar och fattar inte riktigt vad som händer, tar på mig skorna och tar handväskan och jackan som var på sätet brevid mig.

Jag satt nästan längst fram, så på väg ut gick det bra fram tills jag kom till trappan som redan då var fylld med tjock vit plastluktande rök som gjorde att jag inte såg något. De som satt längre bak hade tittat bakåt och sett flammor, och blivit stressade då det var folk i trapporna. Som tur var var vi bara 10 personer kvar på bussen, så alla var ute inom 30 sekunder. Åke gick igenom bussen och såg så att alla var ute, och kollade om det gick att släcka med pulversläckare men insåg att det inte var någon idé.

Väl utanför insåg vi att vi inte kunde stå kvar nära bussen, för röken luktade jättestarkt och fick oss att hosta. Vi gick iväg framåt vägen, gick över till mittsidan av vägen men blev tillbakaropade av Åke, och gick så småningom ännu längre bort på utsidan av vägen. Tre personer hade inga skor, och en ingen jacka, så det lånades grejer fram och tillbaka för att alla skulle hålla sig varma. Jag fick Åkes stora termobyxor för att slippa stå där i bara underställsbyxor... Vi skyndade oss även att ringa och smsa till familj för att ingen skulle bli orolig.

Alla försökte hålla humöret uppe, och i den spända situationen blev nästan vad som helst roligt. Josse bjöd på mjölkchoklad (som tillsammans med sin hjälm vad det enda hon hade fått ut från bussen) och vi skrattade lite när något (jag tror det var på allvar) frågade ifall bagaget skulle gå att rädda. Roligast var nästan när Åke berättade vad vi skulle skriva på försäkringspapprerna: [rök i buss]. Vi förstod ingenting - det brann ju i bussen, inte rykte! Men sen insåg vi att han menade bussbolagets namn: Röke Buss. Väldigt komiskt i situationen. Vi började på en gång spåna på rubriken såsom "Röke Buss ryker upp" och sånt. Komiken fortsatte när vi efter ca 30-40 minuter kom på minibussen som Åke hade tillkallat, och radion spelar "what a beautiful nightmare"...

Sedan började vi fundera på vad vi saknade i packningen. Jag kom fort på mina goggles och min sjal. Tankarna på att plånboken faktiskt hade rykt med också kom inte förrän senare. Någon hade blivit av med sin dagbok, någon annan med mobil, bilnycklar m.m. Och massa skidutrustning försvann i lågorna. Under tiden alla dessa funderingar snurrade runt i huvudet satt vi och stressåt mjölkchoklad och pez-tabletter. Helt normalt?

De var väldigt trevliga från bussbolaget iaf och körde oss hem, så mig släppte de av kl 02.40 ca 100 meter hemifrån, jätteskönt... Sen gick jag hem och letade upp försäkringspapper, ringde och pratade med en vän och var allmänt för stressad för att sova.. Men sen lyckades jag somna och fick sovit 2,5 timmar innan jag skulle upp och ha möte med mitt fina utskott. Det måste vara ett av de sämsta mötena jag har gjort, ursäkta för det! Gick runt och var förvirrad större delen av dagen igår, men sen fick jag sova 12 timmar så det var ändå bra...

Life goes on, nu ska jag bara få klart min lista till försäkringsbolaget så att jag får ut lite ersättning för alla grejer iaf! en annan artikel om olyckan..


http://www.kvp.se/nyheter/1.1813221/turistbuss-i-lagor-i-natt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0